Zmiany na basenie

Nowy Dwór Mazowiecki - wszystko o tym, co dzieje się w naszym mieście. Wydarzenia, koncerty, imprezy, komentarze, polityka.

Zmiany na basenie

Postprzez rather » 16 Wrz 2011, 14:46

Jak donoszą lokalne media, od 1 października rozpoczynają się zajęcia dla dzieci na basenie. Z trudnej do wytłumaczenia przyczyny, zajęcia będą obejmowały tylko klasy 4-6. Ciekawe co na to rodzice starszych dzieci, którzy chyba płacą takie same podatki i może też chcieliby żeby ich dzieci skorzystały z zajęć na basenie?

Tym bardziej, że zajęcia dla klas 4-6 oznaczają praktycznie całkowitą blokadę pływalni w godzinach 8-16. Starsze dzieci nie będą więc mogły skorzystać z obniżonej opłaty, która obowiązuje tylko do godziny 16.00. Podobnie zresztą jak mieszkańcy, którzy mają wolne przedpołudnia i korzystali z możliwości pływania za niższą cenę...

Dodatkowo jest pytanie o sens poświęcania 2 godzin wychowania fizycznego na zajęcia basenowe, z czego aktywnie zostanie spędzona tylko jedna godzina. W ten sposób dzieci stracą de facto godzinę zorganizowanych zajęć fizycznych - właściwie w imię czego?
A ponadto uważam, że Straż Miejska powinna zostać zlikwidowana!
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Miejscowość: Osiedle Młodych

Re: Zmiany na basenie

Postprzez ukasz » 16 Wrz 2011, 15:20

rather napisał(a):Z trudnej do wytłumaczenia przyczyny, zajęcia będą obejmowały tylko klasy 4-6.

Dlatego, że najbliżej basenu jest SP5, gimnazjum położone dosyć daleko od basenu...

rather napisał(a):Dodatkowo jest pytanie o sens poświęcania 2 godzin wychowania fizycznego na zajęcia basenowe, z czego aktywnie zostanie spędzona tylko jedna godzina. W ten sposób dzieci stracą de facto godzinę zorganizowanych zajęć fizycznych - właściwie w imię czego?

Właśnie. To wynika z tego co wyżej - 2 godziny, ponieważ 1 godzinę stracą na dojście + przebranie. Szkoły dalej położone od basenu jeszcze więcej czasu stracą na dojście, więc po prostu im się nie kalkuluje :)
****tchórzliwie pomrukujący forumowicz****
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 16 Wrz 2011, 15:25

No tak, ale jak poznasz szczegóły to Twoja argumentacja starci logikę. Basen jest przewidziany dla wszystkich szkół podstawowych ze wszystkich dzielnic miasta. Dzieciaki będą wożone autobusami - pewnie poza tymi z SP5...
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 16 Wrz 2011, 18:03

w takim razie proszę o źródło kto donosi :) kto finansuje wożenie dzieci na basen?

Jeśli faktycznie dzieci mają być dowożone to widzę inny powód, dla którego zdecydowano się na klasy 4-6. Dzieci do 3 klasy uznali za zbyt małe, a gimnazjum.... przecież Wąsiewski uczył w gimnazjum i nie umiał sobie poradzić z młodzieżą. Podejrzewam, że więcej osób niż ja o tym pomyślało, więc stwierdzili, że lepiej nie wpuszczać gimnazjalistów na basen, bo się potopią nawzajem :)
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez Chelsea » 16 Wrz 2011, 18:04

rather napisał(a):Jak donoszą lokalne media, od 1 października rozpoczynają się zajęcia dla dzieci na basenie. Z trudnej do wytłumaczenia przyczyny, zajęcia będą obejmowały tylko klasy 4-6.

Błędna informacja. Obowiązkowe zajęcia będą obejmowały dzieci młodsze klasy drugie, trzecie i czwarte. Piąto i szóstoklasiści to mogą o nich tylko pomarzyć.
Mnie nurtuje inna rzecz.
W zajęciach będą uczestniczyć np wszystkie klasy drugie z jednej szkoły ( o tej samej porze). To setka dzieciaków o wzroście 120-130 cm.
Gdzie będzie odbywać się nauka pływania :?: :?: :?:
Basen sportowy w najpłytszym miejscu ma 130 cm, basen rekreacyjny 110 cm.
Rozumiem, że władze założyły, że większa część dzieci jest już oswojona z wodą.
A co z dziećmi, które boją się wejść do wody "po szyję". O ile się orientuję to w wodzie będą jedynie instruktorzy pływania, nauczyciele ze szkoły nie będą wchodzić do wody.

Ale skoro się coś organizuje, to mam nadzieję, że jest to przemyślane działanie od początku do końca. Szczególnie gdy uczestniczą w tym małe dzieci.
Chelsea
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 16 Wrz 2011, 18:18

Mój błąd - chodzi oczywiście, tak jak pisze Chelsea, o klasy 2-4. Przepraszam za podanie błędnej informacji. Nie zmienia to oczywiście faktu, że zajęcia będą dotyczyły tylko części dzieci.
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 16 Wrz 2011, 19:00

A ja się dalej pytam- które media lokalne donoszą? :) Chętnie też bym poczytał :)
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 16 Wrz 2011, 23:05

Gazeta Nowodworska - ostanie wydanie
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez rather » 03 Cze 2012, 23:45

Po niecałym roku uczestniczenia dzieci w zajęciach na basenie, światła nowodworska władza doszła do wniosku, że to jednak zbytnie marnotrawienie pieniędzy. Ponieważ kasa jest potrzebna na nagrody dla urzędników, na zatrudnianie nowych strażników miejskich, nowe spółki, urządzanie imprez dla samorządowców na lotnisku i na "gwiazdy" uświetniające Dni Nowego Dworu, zajęcia na basenie będą obejmowały tylko dzieci z klas drugich. Jak pisze GN w ostatnim wydaniu urząd chce w ten sposób zaoszczędzić część kwoty z 60.000zł wydawanych na dowożenie dzieci na basen. Dla przypomnienia dodam tylko, że tyle średnio zarabia rocznie strażnik miejski, a na gwiazdy, które będą już za tydzień przygrywały do browara, miasto wyda ponad dwa razy więcej...
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez IronRun » 04 Cze 2012, 09:08

Nauka pływanie na dużym basenie jak najbardziej - popularne makarony i motylki wchodzą w grę, podczas tych zajęć nie powinno być wygłupów tylko nauka a to się da zrobić nawet przy 100-tce dzieciaków - wystarczy odpowiednia liczba instruktorów, bardziej martwo mnie "sajgon" w szatni/przebieralni jaki będzie przed i po wyjściu z basenu :)
NUTPro Tech - technologia w sporcie i dla sportu
IronRun
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez Chelsea » 04 Cze 2012, 13:51

rather napisał(a):Po niecałym roku uczestniczenia dzieci w zajęciach na basenie, światła nowodworska władza doszła do wniosku, że to jednak zbytnie marnotrawienie pieniędzy.

I bardzo mnie to martwi, bo decyzja, którą podjęli nasi włodarze nie do końca jest przemyślana.
Dla przypomnienia:
W tym roku szkolnym raz w tygodniu na basen jeżdżą uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych.
W przyszłym roku szkolnym mają jeździć obowiązkowo tylko uczniowie klas drugich. :(

Powodem zmian są oszczędności, miasta nie stać bowiem na wynajem autokarów wożących dzieciarnię na basen.
Ale dlaczego nie konsultuje się tego problemu z rodzicami ??? A może się konsultuje ...
Myślę, że większość rodziców wyłożyłaby co miesiąc "dychę" na koszty transportu i byłoby po problemie.
Dzieciaki w grupach pod okiem instruktora robią ogromne postępy w pływaniu, uczą się dyscypliny, w szatniach nie ma żadnego bałaganu - przebierają się i suszą pod czujnym okiem wychowawcy i kilku klasowych mam.
Szkoda by było tego zaprzestać.
Chelsea
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez ukasz » 05 Cze 2012, 20:36

swojÄ… drogÄ… ciekawe dlaczego akurat tylko uczniowie klas drugich? ktoÅ› z radnych ma dzieciaka w 2 klasie?
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez Franek8 » 06 Cze 2012, 19:07

Oj, czepiamy siÄ™ :)
przed wieloma laty też pobierałem nauki pływania w szkole i też uczyli się wyłącznie uczniowie klas drugich. Myślę, że należy przyjąć założenie, że uczymy dzieci pływać aby nie bały się wody i tą zdolność można uzyskać w ciągu jednego roku. Tą zdolność mają uczniowie kończący obecnie drugą, trzecią i czwartą klasę. To uzyskali w ramach "bezpłatnego" pakietu nauczania.

Nie wykluczcie mnie ;) ale uważam, że dobry kierunek wybrała nasza partia.
Franek8
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Postprzez Zirhan » 07 Cze 2012, 12:39

W Twierdzy ponoć już otwarto basen...
"Nie każdy ksiądz to pedofil - zdarzają się wyjątki"! - abp. Głódź po pijaku.
http://www.antykler.frix.pl
Awatar użytkownika
Zirhan
Super Użytkownik
Super Użytkownik

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

Postprzez Chelsea » 10 Cze 2012, 05:26

Franek8 napisał(a):Myślę, że należy przyjąć założenie, że uczymy dzieci pływać aby nie bały się wody i tą zdolność można uzyskać w ciągu jednego roku.

Jeśli przyjmiemy takie założenie, †o rzeczywiście rok wystarczy. Ja, niestety, zbyt ambitnie założyłam, że oswoimy dzieci z wodą i nauczymy je dość dobrze pływać. :)
Zapewne spora część starszych dzieci nadal będzie przychodziła na basen ze swoimi rodzicami, część będzie doskonaliła naukę pływania w prywatnych szkółkach ale kolejna grupa wcale nie odwiedzi basenu.
No chyba, że znajdą się wśród nowodworskich nauczycieli wf-u zapaleńcy i odważni, którzy w ramach zajęć dodatkowych, zorganizują raz w tygodnu dwugodzinne wyjście na basen. I na obecną chwilę to byłoby najlepszym rozwiązaniem.
I oczywiście nie ma tego złego ... W przyszłym roku szkolnym zamiast pół godziny pływania w basenie, dzieciaki "zyskują" dwie godziny zajęć wf- u w swojej szkole. Pod warunkiem, że będą miały gdzie ćwiczyć ...
( myślę o szkole na OM). Ale to już zmartwienie nie władz miasta, tylko nowego dyrektora - managera, który na pewno dobrze rozwiąże ten problem :)
Chelsea
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Następna

Wróć do Nasze miasto

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości