Szpital na peryferiach

Nowy Dwór Mazowiecki - wszystko o tym, co dzieje się w naszym mieście. Wydarzenia, koncerty, imprezy, komentarze, polityka.

Re: Szpital na peryferiach

Postprzez ena » 18 Mar 2013, 22:08

Oczywiście masz rację. Ale istnieje powiedzenie: „jeśli nie masz to co lubisz, to polub to co masz”. Można tylko próbować zmienić to co jest złe. W większości wypadków, oprócz głupich, często, przepisów, mamy do czynienia z ich często złą interpretacją przez ludzi, którzy mają swoje przyzwyczajenia i złe lub dobre dni. Kilka razy spróbowałam wpłynąć na zmianę zachowań ludzi. I nie wstydzę się, bo nie robiłam tego złośliwie. Robiłam to różnymi sposobami. Kilka razy zdarzyło mi się również poskarżyć i wiesz mi, przyniosło to skutek. Np., kiedy chciałam, żeby w naszym szpitalu był tomograf komputerowy, a radni cały czas tłumaczyli, że nie ma sensu o tym mówić, bo oni już tyle pieniędzy przeznaczyli na ten szpital, iż jest on, jak worek bez dna, usiedliśmy z lekarzami i na podstawie statystyk i obserwacji, przeprowadziliśmy symulację, która wykazała, że to narzędzie diagnozy na wysokim poziomie może się zwrócić po roku, a poziom świadczeń zdrowotnych przy jego zastosowaniu może wzrosnąć niepomiernie. Przedstawiłam to na sesji i okazało się, że radni i zarząd zrozumieli. Było jednak i tak, że kiedy spowodowałam, poprzez telefon do dyrekcji, że lekarz, po godzinnej nieobecności (prawdopodobnie poszedł sobie na herbatkę i ploteczki do kolegów)zaczął wreszcie przyjmować narzekających pacjentów i tenże lekarz poskarżył się tym narzekającym, do tej pory, na niego pacjentom, że znalazł się ktoś kto poskarżył, kiedy on „chwilę” chciał odpocząć, ci nagle przestali narzekać na lekarza, za to zaczęli z oburzeniem szukać winnego, który poskarżył się na lekarza. Tak więc nie tylko lekarz winien jest takiej sytuacji, jaka jest.
ena
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 18 Mar 2013, 22:22

Ja jakoś nie wierzę w to, że tych ludzi można zmienić, dlatego twierdzę, że naszą służbę zdrowia naprawią tylko głębokie rewolucyjne zmiany. Stąd kontrowersyjne być może stwierdzenie, że szpital, który źle działa lepiej jest po prostu zamknąć. Nie jestem też przekonany o tym, że w naszym mieście w ogóle jest potrzebny szpital - i tak każdy bardziej skomplikowany przypadek trafia do Warszawy, zresztą większość ludzi i tak od razu tam szuka pomocy lekarskiej. Zamiast szpitala wolałbym lepszy dostęp do dobrych specjalistów, których w tej chwili nie ma (spróbuj dostać się do np. kardiologa).

Zdecydowanie jestem za likwidacją szpitala i powiązanych z nim placówek na rzecz prywatnych NZOZ, które działają dużo sprawniej, szybciej i lepiej od tych pozostałości minionej epoki, które jeszcze zostały.
A ponadto uważam, że Straż Miejska powinna zostać zlikwidowana!
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Miejscowość: Osiedle Młodych

Postprzez Mavgan » 18 Mar 2013, 22:32

rather napisał(a):spróbuj dostać się do np. kardiologa.

Ostatnio miałem nogę w gipsie i spróbuj się dostać od chirurga do ortopedy. POWODZENIA
Mavgan
Maxi Użytkownik
Maxi Użytkownik

Miejscowość: Nowy Dwór Maz

Postprzez PanJokerAKAStańczyk » 19 Mar 2013, 09:48

ena napisał(a):Tak się złożyło, że maleństwo w mojej rodzinie zachorowało na zapalenie krtani i wylądowało w Dziekanowie Leśnym. Jeszcze nie została wyleczona lecz już zarażona rota wirusem, bo w sali obok leżało maleństwo, które chorowało na tę chorobę.
To ja się tylko nieśmiało zapytam, dlaczego szanowni rodzice owego maleństwa nie zaszczepili go na tegoż rotawirusa? to obecnie już niemalże standard w pediatrii.

A tak ogólnie komentując wątek szpitala to dramat tej sytuacji polega na tym, że nawet w "siedlisku internetowej opozycji" ;) nie ma jedności co do spraw oczywistych. Postawa eny to nie wyraz innego zdania czy innego punktu widzenia, ale rozgrywanie partykularnych interesów, w które wpisane jest "niepodpadanie" szpitalnej spółdzielni. Stwierdzenie "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" to konformizm w czystej postaci. Ja nie walczę tutaj o szpital dla siebie (bo i tak z niego w życiu korzystać dobrowolnie nie będę), ale poprę każdą walkę z obłudą, dwulicowością i wszelkimi mniejszymi lub większymi układami, u podłoża których leżą naprawdę niskie pobudki.
Awatar użytkownika
PanJokerAKAStańczyk
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Postprzez Betonowa Wieś » 30 Mar 2013, 19:29

Co do rotawirusow i szczepienia przed nimi. Polecam poczytanie o tychze i wielosci odmian a spectrum szczepionki rota.
Szczepienie uodparnia tylko na kilka rodzajow rota..

Jestem zwolennikiem szczepien ale w przypadku rota... To mega sciema...kto placi zakampanie informacyjna szczepienia na rota?. Jedyny producent tej szczepionki na polskim rynku....

Wiekszosc dobrych lekarzy o rota powie jedno zaszczepisz niezaszczepisz i tak bedzie mialo....
Lenistwo idzie tak wolno, że nedza je dogania. (Facet ze 100$ :)))))
Betonowa Wieś
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Postprzez rather » 18 Maj 2013, 13:03

W tym tygodniu kilka razy bylem w szpitalu w Grodzisku Mazowieckim (dla przypomnienia - miejscowosc liczaca 29 tysiecy mieszkancow, w podobnej odleglosci od W-wy jak NDM). Musze przyznac, ze przezylem wstrzas widzac jak moze wygladac i funkcjonowac szpital w miescie powiatowym wielkosci Nowego Dworu. Nie wspomne juz o wielkosci placowki, wyposazeniu i o ilosci oddzialow (np. neurochirurgii, kardiologii, ortopedii i traumatologii itd.).

Ciekawe czy kiedykolwiek wladze samorzadowe naszego miasta zapewnia mieszkancom Nowego Dworu poziom i zakres opieki zdrowotnej przynajmniej zblizony do tego, ktory jest w Grodzisku?
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez dahoovka » 19 Maj 2013, 09:07

A to ciekawe...

Dwa przypadki:
- dziecko z rozbitą głową i wielką raną do szycia. Szpital w Grodzisku odsyła małą z rodzicami samochodem do Warszawy na Działdowską, nawet bez zrobienia badan (uraz głowy!), bo oni dzieci na szyją i się nie podejmą.
- kobieta z prawie oskalpowanym palcem (wypadek w polu) - odesłana do Pruszkowa, bo oni nie mają lekarza do tego.

Szpital Zachodni też nie jest tak piękny, jak się wydaje.
dahoovka
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Postprzez rather » 19 Maj 2013, 13:31

W Szpitalu Zachodnim w Grodzisku wisi ranking szpitali opracowany przez Rzeczpospolita. Szpital jest na 7 pozycji wsrod placowek z calego kraju. Wrod 100 szpitali ujetych w rankingu nie ma szpitala w Nowym Dworze Mazowieckim. Niestety poziom opieki zdrowotnej w naszym miescie to kolejna wtopa lokalnego samorzadu. Dyrekcja szpitala i lekarze niewiele moga bez pieniedzy i wsparcia wladz...
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 19 Maj 2013, 15:39

rather napisał(a):W Szpitalu Zachodnim w Grodzisku wisi ranking szpitali opracowany przez Rzeczpospolita. Szpital jest na 7 pozycji wsrod placowek z calego kraju.

Tia... tymi wszystkimi rankingami to sobie można wiesz co podetrzeć ;) 5 lat studiów nauczyło mnie, że rankingi i badania to coś, na czym nikt nie powinien się wzorować. Miejsce w rankingu zależy od wielu czynników (m.in. kto co chce ugrać). Wyniki badań robione są pod wcześniej zaplanowane wnioski. Jeśli miałbym coś doradzić to korzystajcie ze swojej głowy i doświadczeń znajomych (nie z gazet, rankingów, badań, internetu). Z tego co wiem, to nowodworski szpital nie jest rewelacyjny, ale wcale tak bardzo nie odbiega od większości szpitali warszawskich.
****tchórzliwie pomrukujący forumowicz****
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 20 Maj 2013, 10:08

Tutaj jest link do rankingu za 2012 przygotowanego przez Rzeczpospolitą i CMJ http://static.presspublica.pl/red/rp/pd ... 202012.pdf. Grodzisk w ubiegłym roku wylądował na 11 miejscu. Z naszych okolic sklasyfikowano także między innymi Płońsk i Ciechanów - na miejscach pod koniec pierwszej setki. Nowego Dworu na próżno szukać w rankingu.

Pytanie brzmi: co moglibyśmy osiągnąć gdyby władze samorządowe zainwestowały w szpital, zamiast wywalać pieniądze na kolejne spółki, stanowiska i skupowanie ziemi w niewiadomym celu? Tym bardziej, że nowoczesny szpital jest potrzebny, bo wypełnia pustkę pomiędzy Warszawą, Płońskiem, Grodziskiem i Ciechanowem. Mógłby zapewniać mieszkańcom naszego regionu opiekę medyczną na wysokim poziomie, gdyby władze samorządowe zaczęły inwestować w rzeczywiste potrzeby mieszkańców.
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 20 Maj 2013, 11:27

rather napisał(a):Tutaj jest link do rankingu za 2012 przygotowanego przez Rzeczpospolitą i CMJ http://static.presspublica.pl/red/rp/pd ... 202012.pdf. Grodzisk w ubiegłym roku wylądował na 11 miejscu. Z naszych okolic sklasyfikowano także między innymi Płońsk i Ciechanów - na miejscach pod koniec pierwszej setki. Nowego Dworu na próżno szukać w rankingu.

No dobrze, ale kto oceniał te szpitale? Jakaś specjalnie powołana komisja, czy pacjenci? Po wynikach obstawiam, że jednak jakaś komisja... Szpital w Płońsku nie cieszy się wcale dobrą opinią pacjentów - z okolic od razu przywożą ludzi do Nowego Dworu.

Na 1 miejscu w "ZESTAWIENIE ZABIEGOWYCH SZPITALI PUBLICZNYCH" jest Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej, przez mieszkańców tego miasta zwany potocznie "umieralnią".... Ludzie tego miasta rozważają przyjazd do W-wy żeby wykonać zabieg, bo tam się po prostu boją. I ten szpital jest na 1 miejscu??

Ciekawe są aspekty, które były oceniane m.in.
- zarządzanie (raczej mało znaczące dla samego pacjenta, chyba że mówimy o zarządzaniu czasem/personelem),
- jakość, i tu mamy: jakość opieki, jakość usług, certyfikaty jakości, komfort pobytu pacjenta, opieka medyczna - konia z rzędem temu, kto rozumie czym to się od siebie różni,
- analiza zdarzeń i skarg - jeśli ludzie boją się korzystać z usług danego szpitala to raczej tam skarg za wielu nie znajdziemy; dodatkowo pamiętajmy o osobach starszych, które takich skarg raczej nie składają;

Jakoś nie szkoda mi, że nie ma w rankingu nowodworskiego szpitala. Jak dla mnie ten ranking nie jest wiarygodny. Jak pisałem wcześniej - lepiej opierać się na opiniach znajomych, niż rankingach (robionych przez nie wiadomo kogo). Nawet gdybyśmy byli w tym rankingu to czy to by coś zmieniło? W moim odczuciu nic.
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 20 Maj 2013, 13:33

Co prawda powiada Pismo: "błogosławieni ci, którzy nie widzieli a uwierzyli", ale niech Ci będzie.

Ranking prowadzi Centrum Monitorowania Jakości w Służbie Zdrowia - jest to jednostka Ministerstwa Zdrowia, więc nie żadna sp. z o.o., która za 10.000zł daje dyplomy burmistrzom, samorządom i szpitalom. Ogólne zasady rankingu masz opisane w tym miejscu http://www.cmj.org.pl/ranking/wyniki_2012/, a tutaj znajdziesz sposób punktowania poszczególnych obszarów http://www.cmj.org.pl/ranking/wyniki_2012/wagi.php. W rankingu znajduje się tylko 100 szpitali z najwyższą punktacją - pozostałe skrywa zasłona milczenia.
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 20 Maj 2013, 14:55

rather napisał(a):Ranking prowadzi Centrum Monitorowania Jakości w Służbie Zdrowia - jest to jednostka Ministerstwa Zdrowia, więc nie żadna sp. z o.o., która za 10.000zł daje dyplomy burmistrzom, samorządom i szpitalom.

Jednostka Ministerstwa Zdrowia - biorąc pod uwagę fakt, w jakiej sytuacji jest nasza ogólnopolska opieka zdrowotna to... po prostu szkoda gadać. Dla mnie Ministerstwo Zdrowia nie jest żadnym autorytetem, którego wynikom mógłbym zaufać.
rather napisał(a):sposób punktowania poszczególnych obszarów http://www.cmj.org.pl/ranking/wyniki_2012/wagi.php.

Zauważyłeś jak ustalono wagi poszczególnych aspektów? Najważniejsze są diagnostyka (130 pkt) i certyfikaty (100 pkt). Najmniej istotne m.in. komfort pobytu pacjenta (30 pkt) i analiza skarg i zdarzeń (40 pkt). Czyli kilkakrotnie bardziej liczą się certyfikaty niż komfort pacjenta.
Dodam tylko, że według rankingu najwięcej punktów szpital mógł dostać w obszarze zarządzanie (max. 360 pkt.), natomiast jakość opieki była najniżej punktowana (250 pkt.). Tak więc moim zdaniem ranking nie jest skierowany na pacjenta, ale na całą działalność, w której pacjent nie koniecznie jest najważniejszy. I stąd takie wyniki.

Nie twierdzę, że nowodworski szpital powinien znaleźć się w rankingu, że jest bardzo dobrze prowadzony, pacjenci są zadowoleni itd. Stwierdzam jednak, że nie jest to coś, na czym zwykły zjadacz chleba powinien się wzorować.
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

Postprzez rather » 20 Maj 2013, 15:26

Widzę, że ciężko Cię przekonać. Dla mnie te wagi mają jednak sporo sensu. Wysoka punktacja np. za certyfikat systemu zarządzania jakością wynika chyba z tego, że posiadanie wdrożonego systemu przekłada się na jakość pracy całej placówki - także w sferze "obsługi" pacjenta. Komfort pobytu pacjenta jest sprawą o tyle dyskusyjną, że ciężko go zmierzyć. Poza tym jak o to pytać pacjenta, który leży np. po operacji serca i ogólnie czuje się jakby go właśnie odkopali? Przecież zawsze powie, że mu źle... Ja oceniam szpitale z punktu widzenia rodziny chorego i uwierz mi - jest duża różnica pomiędzy poszczególnymi placówkami.

Szpital w Grodzisku powstał chyba ok. 2004 roku i mieści się w nowym budynku, co od razu stawia go parę oczek ponad szpitalami zlokalizowanymi w kilkudziesięcioletnich ponurych gmaszyskach. Na parterze pół ściany zajmuje tablica z nazwami firm (Grodzisk jest siedzibą kilkudziesięciu dużych, globalnych firm), które sponsorowały budowę szpitala. Przypominam, że mówimy o mieście wielkości NDM z budżetem ok. 160mln złotych, czyli trochę większym niż nasz.

Może jeśli Nowy Dwór chce się bawić w posiadanie szpitala to powinien zastanowić się co chce i dla kogo? Może zamiast łatać rozpadający się budynek - sprzedać go w cholerę, a pieniądze przeznaczyć na budowę od podstaw nowej placówki, z założenia przeznaczonej tylko dla określonych, ważnych z lokalnego punktu widzenia specjalizacji medycznych? Przecież już w tej chwili w szpitalu są problemy z lokalizacją kluczowych obiektów, z drogami pożarowymi itd, bo po prostu budynek nie był przewidziany do niektórych funkcji.
dietetyk Legionowo
Awatar użytkownika
rather
Administrator
Administrator

Postprzez ukasz » 20 Maj 2013, 16:12

rather napisał(a):Widzę, że ciężko Cię przekonać. Dla mnie te wagi mają jednak sporo sensu. Wysoka punktacja np. za certyfikat systemu zarządzania jakością wynika chyba z tego, że posiadanie wdrożonego systemu przekłada się na jakość pracy całej placówki - także w sferze "obsługi" pacjenta

Tak samo jak wykształcenie i doświadczenie personelu, stan budynku, dostępny sprzęt itp. Wszystko to wpływa na jakość obsługi pacjentów. Pytanie tylko dlaczego certyfikat jest kilkakrotnie wyżej punktowany niż np. skargi i zażalenia? Nie przekonasz mnie, że szpital w Białej Podlaskiej (zajmujący 1 miejsce) jest szpitalem godnym polecenia. I z tego powodu uważam, że cały ten ranking jest nic nie wart.
rather napisał(a):Szpital w Grodzisku powstał chyba ok. 2004 roku i mieści się w nowym budynku, co od razu stawia go parę oczek ponad szpitalami zlokalizowanymi w kilkudziesięcioletnich ponurych gmaszyskach. Na parterze pół ściany zajmuje tablica z nazwami firm (Grodzisk jest siedzibą kilkudziesięciu dużych, globalnych firm), które sponsorowały budowę szpitala.

Brawa dla Grodziska. Kolejne miasto, które pokazuje, że chcieć to móc. My niestety żyjemy w mieście "niedasie". Miejmy nadzieję, że niedługo się to zmieni, bo chyba już każde miasto podobnej wielkości i odległości od Warszawy wyprzedza nas pod względem rozwoju.
rather napisał(a):Może zamiast łatać rozpadający się budynek - sprzedać go w cholerę, a pieniądze przeznaczyć na budowę od podstaw nowej placówki, z założenia przeznaczonej tylko dla określonych, ważnych z lokalnego punktu widzenia specjalizacji medycznych?

Pomysł nie głupi, ale chyba wpływający negatywnie na wizerunek rządzących. W końcu żadna babcia nie byłaby zadowolona, że sprzedaje się państwowe dobro ;)
ukasz
Dobroczyńca
Dobroczyńca

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze miasto

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości