przez Medslim » 24 Mar 2013, 19:38
Jajka nadziewane.
Potrzebne są ugotowane jajka, pieczarki, szczypiorek lub natka, majonez light i gęsty jogurt naturalny.
Farsz:
umyj, obierz i ugotuj pieczarki. Następnie wyjmij je na sitko , aby odciekły, następnie bardzo drobno je pokrój w kosteczkę. Jajka przekrój na połówki i wyjmij żołtka. W miseczkę wsyp pokrojone pieczarki i żółtka.Widelcem rozdrobnij żołtka mieszając je z pieczarkami. Następnie dodaj jogurt naturalny 3/4 ilości oraz 1/4 majonezu dla smaku. Aby ładniej wyglądaly można posiekać szczypiorek lub natkę pietruszki i dodać do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy puste miejsca w jajkach po wyjętym żółtku. Jajka układamy na półmisku z sałatą. Ilość składników zależy od ilości jajek. Jednak pieczarek dużo do takiego farszu nie potrzeba ok 150 g wystarczy gdzieś na 10-15 jajek.
A Wy w jaki sposób przygotowujecie jajka??